Maszynka do miesa reczna 10

Wilk do ciała to nic innego jak maszyna, służąca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które poddawane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest nader ważniejsza niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Szeroki asortyment wilków na zbytu zezwala na wybór odpowiedniego narzędzia na potrzeby placówki, dzięki temu okres na studium potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) i nie wymaga sporego kosztu wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można szybko zdemontować, co znacząco ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, oddziałuje na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze byliśmy nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała jakość wykonania stanowi o wielkiej wytrzymałości maszyny. Jak całe urządzenia przydatne w przemyśle spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE zaufania oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia wkłada się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do zespołu tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a wtedy ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest łączone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w zależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacje od gatunku mięsa wiąże się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w dalekie akcesoria, które dadzą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To zwykłe urządzenie, dostępne w średnich cenach, wykorzystywane w pozycjach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką skalę jak w prawdziwych zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów i zagranicznych ulepszaczy.